Ændringer i ordningen for farligt affald

Hvad ændres, og hvornår træder ændringen i kraft?

Fra den 1. november 2024 vil den røde miljøkasse til farligt affald ikke længere blive indsamlet sammen med plast og mad- & drikkekartoner. I stedet vil indsamlingen foregå gennem REFAs storskraldsordning, som er en bestillingsordning.

Hvordan fungerer det fremover?

Fremover skal du selv bestille ombytning af den røde miljøkasse. Dette gøres via REFAs storskraldsordning, som kan bestilles op til fire gange om året.

Der er tre måder, at bestille ombytning på:

Find ud af, hvornår storskrald afhentes fra din bolig her.
Læs mere om den røde miljøkasse og hvad der anses som farligt affald her.

Ændring i forhold til ombytning og aflevering på REFAs genbrugspladser

Fra den 1. januar 2025 vil det kun være muligt at aflevere løst farligt affald på følgende fem af REFAs genbrugspladser:

  • Nakskov Genbrugsplads – Miljøvej 14, 4900 Nakskov.
  • Maribo Genbrugsplads – Skibevej 4, 4930 Maribo.
  • Øster Toreby Genbrugsplads – Industriparken 23, Øster Toreby, 4800 Nykøbing F.
  • Marielyst Genbrugsplads – Godthåbs Alle 1A, 4873 Væggerløse.
  • Nørre Alslev Genbrugsplads – Herthadalsvej 11B, 4840 Nørre Alslev.

Ombytning af den røde miljøkasse kan fortsat ske på alle genbrugspladser.

Elpærer, LED-lyskilder, lysstofrør, batterier og småt elektronik kan stadig afleveres på alle genbrugspladser.

Sommerhuse: Farligt affald fra sommerhuse skal afleveres på en af de nævnte fem genbrugspladser. Sommerhuse har ikke den røde miljøkasse.

Etageboliger: Det er etageejendommes ejerforening eller boligselskab i samarbejde med REFA, som sætter retningslinjerne for indsamling af farlig affald ved en fælles affaldsløsning. Hvis man har individuelle affaldsløsninger, gælder de ovenstående retningslinjer.

Hvorfor ændres indsamlingen af farligt affald allerede nu?

Ordningen blev igangsat i 2023 og er nu blevet evalueret. Der er flere udfordringer i den nuværende ordning, både på landsplan og i vores lokalområde. Lovgivningen siger, at miljøkasserne ikke må åbnes, før de skal sorteres. Vi ser, at mange miljøkasser indsamles uden at være fyldt eller veje 4 kilo – mange er næsten tomme, men chaufføren skal tage kassen med, hvis den er stillet frem ved de andre affaldsbeholdere.

Arbejdsmiljøkravene på genbrugspladserne er blevet skærpet i forhold til sortering af farligt affald. For at sikre korrekte arbejdsmiljømæssige forhold og økonomisk ansvarlighed er det derfor nødvendigt at justere ordningen.